Studentredaksjonen
  • Hjem
  • Artikler
  • Gjesteartikler
  • Studentarbeid
  • Om Studentredaksjonen
  • Linjeforeningene
    • Linjeforeningen for Internasjonale studier med historie

Et varmt adjø

22/2/2018

0 Comments

 
Skrevet av Hans-André Jensen Storbakk
Picture

Det var med varme ord eks-president Jacob Zuma av Sør-Afrika sa adjø under en pressekonferanse når han gikk av som president 14 Februar. Etter mye press fra sitt eget parti, African National Congress, ANC, som endte med et ultimatum fra deres side.
 
Jacob Zuma har sittet som partileder i ANC siden 2007 og ble valgt til president i 2009. ANC, blir oftest kalt som frigjørings-partiet, på grunn av deres arbeid mot Apartheid og har tidligere blitt ledet av Nelson Mandela. Zuma ble satt i fengsel sammen med Mandela for planlegging og arbeid mot Apartheid.
 
Siden 2016 har meningsmålingen falt for ANC med Zuma som president. Deres omdømme er blitt svekket og nærmere 800 klager om bedrageri, svindel og korrupsjon hviler over Zuma. Partiet har jobbet i flere måneder for avsette eks-presidenten og i desember 2018 fikk ANC ny partileder, Visepresident Cyril Ramphosa. Som har kjempet hardt for å holde partiet samlet.
 
Dusjer vekk HIV
Den folkekjære eks-presidenten ”The laughing president”, ble for 10år siden stilt til retten for voldtekt av en kvinne med AIDS. Men ble frikjent av begrunnelsen han gav; i Zulu-kulturen, når en kvinne er kåt, skal én mann ikke vende ryggen til henne, sa Zuma, forkjemperen mot HIV. Det foreligger flere anklager om voldtekt av unge kvinner mot Zuma.
 
Hønsegård til 150 millioner
Korrupsjon, bestikkelser, svindel kommer fram i en offentliggjort rapport av finansministeren Mcebibis Jonas, som ble tilbudt bestikkelser fra familien Gaptu, en familie med mye makt. Som også skal ha hatt mye innflytelse på Zumas valg av regjeringsmedlemmer og ledelse. I den lange rapporten kommer Jonas med bevis for at kontakter av Zuma skal ha dratt inn mye av landets penger. Jonas fikk støtte av Visepresidenten Cyril, og det ble satt i gang en større gransking av alle zumas kontakter. Det kom også frem at villaen Zuma har bygd for seg selv, kostet staten omslag 150 millioner, med basseng, amfiteater, gjestehus og hønsegård.
Rapporten var en avgjørende og fatal faktor for Zumas framtid som president og partileder. Og satte sinne i folket.
 
Hva skjer nå?
​
Zuma ba om å få sitte i tre til seks måneder til, men ANC avslo forespørselen og svarer med ultimatum, enten trekker du deg som president eller så avsetter vi deg. Dagen før mistillitsforslaget skulle legges frem av nasjonalforsamling, velger Zuma å trekke seg. Cyril stepper inn som president og blir satt inn til å rydde opp etter Zuma og vinne tilbake tilliten til folket. Rette opp den økonomiske krisen Zuma har ført Sør-Afrika inn i.
Det blir et tøft løp for Cyril og ANC som skal inn i valgkampen til høsten, som skal være grunnen til at partiet avslo Zumas forespørsel for det første.   
ANC har ingen kontroll over hva som vil skje med Zuma nå, anklagene vil høyst sannsynlig føre til rettsak mot Zuma for korrupsjon. Zumas eneste sjanse er å søke amnesti for han og familien. 
0 Comments



Leave a Reply.

    Artikler: Her publiseres Studentredaksjonens egne artikler.

    Arkiv:

    October 2020
    February 2020
    October 2018
    September 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    April 2017
    February 2017
    January 2017
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015
    October 2015

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Hjem
  • Artikler
  • Gjesteartikler
  • Studentarbeid
  • Om Studentredaksjonen
  • Linjeforeningene
    • Linjeforeningen for Internasjonale studier med historie