Skrevet av: Margunn Myro Foto: Keiko Fujimori 10. april gikk Perus befolkning til stemmeurnene for å stemme fram hvem de tror er best skikket til å styre landets fremtid. To kandidater har gjort seg gjeldene: Keiko Fujimori og Pedro Pablo Kuczynski. Førstnevnte er datter av tidligere president, Alberto Fujimori, som styrte landet med jernhånd fra 1990-2000 og som nå sitter fengslet for forbrytelser mot menneskeheten og korrupsjon. Prognosene tilsier at Peru kan få sin første kvinnelige president i Keiko, på tross av hennes politiske tilknytning til faren. President og kongressvalg avholdes hvert 5. år i Peru. Den nåværende presidenten Ollanta Humala kan ikke stille til gjenvalg rett etter sin sittende periode. Prognosene tilsa at Keiko Fujimori og Pedro Pablo Kuczynski trolig kom til å komme best ut av den første runden av presidentvalget. Hvis ingen av kandidatene fikk en absolutt majoritet av stemmene ville presidentvalget gå videre til en «run-off» mellom de to i andre runde. Fujimori fikk 38% av stemmene, mens Kuczynski fikk 24,5 % av stemmene. Resultatet blir derfor avgjort i andre runde, 5.juni. Det er interessant å se på Perus historie for å forstå hvorfor Fujimori får så stor oppslutning. Fra 1980-tallet gjorde en geriljagruppe kalt Sendero Luminoso, eller Shining Path, ledet av Abimael Guzman seg gjeldene i Peru. De ønsket å innføre en ideologi lik Mao Zedongs i Kina og hentet inspirasjon fra Kulturrevolusjon for sin egen revolusjonære bevegelse. Vold og terror ble brukt i stor grad for å fremme deres politiske ideologi. Utover på 80-tallet økte antall bombeangrep, attentater og andre terrorhandlinger i ulike urbane sentre, inkludert hovedstaden Lima. Shining Path engasjerte seg i kokain-prosessanlegg i jungelen og i avsidesliggende steder i fjellene for å finansiere sin virksomhet. Terrorvirksomheten gikk også hardt utover Perus økonomi da utenlandske investorer ikke ønsket å investere i et land preget av uro og usikkerhet. I begynnelsen var Shining Paths mange bestrebelser vellykkede fordi myndighetene slet med organisatorisk ustabilitet og korrupsjon, og var derfor dårlig forberedt på å bekjempe geriljagruppen.
Dette gjorde det mulig for hans administrasjon og militærpolitiet å utføre drap, tortur og kidnappinger av de man antok var fiender av staten, dette inkluderte også sivile, uten å ha et opposisjonsparti eller den rettslige kapasiteten i stand til utfordre de ulovlige handlingene. Årene Fujimori styrte landet var en periode preget av svært mange drap, sivile så vel som medlemmer av Shining Path.
12. september 1992 ble Guzman tatt til fange av lokale myndigheter. Dette resulterte i en nedgang i antall drepte og Shining Path ble betraktelig svekket. Fujimori hadde oppnådd suksess ved å slå hardt ned på terroristgrupper, men det var på bekostning av å undertrykke borgerrettigheter og ved å gjennomføre en mengde brudd på menneskerettighetene mot Perus befolkning. Fujimori ble hyllet av store deler av befolkningen, ikke bare fordi han klarte å få bukt med Shining Path, men også fordi Perus økonomiske vekst blomstret. I dag sitter 77 år gamle Fujimori i fengsel hvor han soner en dom på 25 år for korrupsjon og forbrytelser mot menneskeheten. Han har blitt holdt ansvarlig for massakren på 25 mennesker, som han mente var terrorister i 1991 og 1992. Domfellelsen markerte første gang i historien en demokratisk valgt president hadde blitt forsøkt og funnet skyldig i brudd på menneskerettighetene i sitt eget land. Det mistenkes at penger fra korrupsjon har blitt brukt på å finansiere datterens utdanning i USA. På tross av dommen støtter fortsatt mange peruanere Fujimori, og de ser en ny fremtid i hans datter Keiko. Hun ønsker blant annet å gjenopprette farens lov-og-orden for å bekjempe ekstremistgrupper. Tiden vil vise om det er tilstrekkelig mange Fujimorister i landet til at Peru får sin første kvinnelige president. Kilder: http://www.coha.org/the-rise-and-fall-of-shining-path/ http://www.thestar.com/news/world/2009/04/07/perus_fujimori_guilty_of_murder.html
0 Comments
Leave a Reply. |
Artikler: Her publiseres Studentredaksjonens egne artikler.
Arkiv:
October 2020
|