Studentredaksjonen
  • Hjem
  • Artikler
  • Gjesteartikler
  • Studentarbeid
  • Om Studentredaksjonen
  • Linjeforeningene
    • Linjeforeningen for Internasjonale studier med historie

"Nå må vi være litt realistiske"

22/3/2019

0 Comments

 
Skrevet av: Martine Mørk
Picture
Bilde: Lorie Shaull
Det råder en nedlatende holdning blant norske- og internasjonale politikere ovenfor ungdommens evne til å forstå klimaendringer og ikke så radikale ideer. Vi har ikke tid til til å vente til ungdommen blir voksene, og vi har ikke tid til å vente på at ikke så radikale ideer blir mainstream. 
                                                                                             
En bred koalisjon av mennesker har nå streiket over hele verden og det hele startet med en kompromissløs 16-år gammel jente fra Sverige. En usedvanlig opplyst og nådeløs ung jente,  med en faktabasert og ærlig retorikk som er uvanlig i samtidens politiske debatter. Greta Thunberg forklarer hvordan hun ser på klimaforskningen uten briller som farger hennes tolkning. Hun sier forskningen taler for seg selv, svart på hvitt, at vi må stoppe utslippene, nå. 
 
Uken etter at unge og gamle marsjerte gjennom over 1000 byer globalt var det duket for ”High Level confrence: OCEANS, the future of the blue planet” hos EU kommisjonen i Brussel. To Belgiske ungdommer, én fra FNs ungdomsdelegasjon for bærekraftig utvikling og én fra Belgias ungdomsråd ble invitert til å holde et innlegg. I talen til et bredt publikum bestående av skoleelever, EU-parlamentarikere, industrirepresentanter og andre maktpersoner kritiserte de det nåværende økonomiske systemet for å ikke være kompatibelt med klimaambisjonene fremsatt i Paris-avtalen - de krevde reform. En sterk tale på mange måter, men ideen er langt fra radikal. Hvor på moderatoren svarer ”takk for en veldig rørende tale, vi prøver vårt beste, men politikk er veldig vanskelig i praksis” mens hun smiler anerkjennende til sine kolleger, akkurat som de vet noe ingen andre vet. Vi alle har hørt påstanden ”Hvis du ikke er radikal når du er ung har du ikke hjerte og hvis du ikke blir mer konservativ når du blir eldre har du ikke hjerne”.
 
Poenget er at omfattende endring er vanskelig, det krever mye innsats. Ta for eksempel idéer som karbonskatt, det er ikke en spesielt radikal idé å gjøre forurensning dyrt men det krever omfattende handling. Men vi trenger også idéene som er mer radikale, for å komme dit vi vil. Mellom-statlig samarbeid i Europa har dype røtter i krisehåndtering, Kull- og stål unionen var et en konstruert løsning på krigs-problemet i Europa, som til nå har blitt til et nokså fredelig EU. At nasjonalstater på 1950 tallet skulle gi fra seg en noe av sin suverent var en nokså radikale idé.
 
Mens Angela Merkel støtter de streikende skoleungdommene i Tyskland, sier den Norske regjeringen at elevene burde holde seg på skolen. Men hvor får ungdommen plass i demokratiet da? Er du myndig kan du støtte politiske saker ved å bruke stemmeretten din, før det må du gjøre det ved hjelp av andre politiske virkemidler. 
 
Hvis regjeringen ikke tar ungdommen på alvor avskriver de en hel generasjon av potensielle velgere og kommende ledere. Og, jo mindre de blir tatt på alvor nå, jo lengere vil ungdommen huske den undertrykkelsen de opplevde, lenge etter fylte atten. 
 
Norges moderne historie er sterkt preget av enorm vekst, basert på en oljeøkonomi. Og hva skjedde egentlig med norske prinsipper som handlingsregelen? som det til inntil nylig var bred politisk enighet om. ”Å spare til fremtidige generasjoner”. Prinsippene forsvant i de voksenes realiseringsreise til realisme. Jeg kan høre Erna si det: Nå må vi være  litt realistiske. 
 
Til Ungdommen: Ikke la dere modereres av nedlatende politikere som sier vi må være ”realistiske”! For å klare å stoppe klimaendringene og de følgende bivirkningene må vi tenke nytt. Utenfor de rammene av politikk og økonomi vi er vant til, vi må være beinharde for å få det til. Så ikke la dere hysjes på, ikke la politikere som Ole Jacob Johansen i Asker Frp bruke hersketeknikk, slik han gjorde i kritikken av miljøbevegelsen ”skremselspropaganda” til ungdommene. Johansen sår bare tvil om ungdommens evne til å forstå situasjonen vi har satt oss i. Du må ikke være over 18 år og ferdigutdannet for å forstå konsekvensene av klimaendringene, heller ikke hva som må gjøres for å stoppe dem. 
 
Dere er nådeløse, prinsippfaste og tar ikke politisk svada og grønnvasking for god fisk, og det er akkurat det vi trenger. Stå på og streik for klima, det er en demokratisk rett.
0 Comments



Leave a Reply.

    Gjestearikler:
    Her publiseres artikler skrevet av forelesere, forskere, studenter og andre som har noe å formidle om historie og internasjonale forhold. 

    Hvis du har skrevet noe, eller har lyst å skrive for studentredaksjonen ta kontakt med oss her!

    Arkiv:

    March 2019
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    May 2018
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    January 2017
    October 2016
    March 2016
    February 2016
    November 2015
    October 2015

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Hjem
  • Artikler
  • Gjesteartikler
  • Studentarbeid
  • Om Studentredaksjonen
  • Linjeforeningene
    • Linjeforeningen for Internasjonale studier med historie