Studentredaksjonen
  • Hjem
  • Artikler
  • Gjesteartikler
  • Studentarbeid
  • Om Studentredaksjonen
  • Linjeforeningene
    • Linjeforeningen for Internasjonale studier med historie

Røde Kors - "Sammen får vi hjelpen helt frem"

6/10/2016

0 Comments

 

Skrevet av: Martine Enge

​​​I dag har Sven Mollekleiv, president i Røde Kors Norge holdt foredraget ”sammen får vi hjelpen helt frem” her på Høgskolen i Lillehammer. Dette i forbindelse med årets TV aksjon som arrangeres søndag 23 oktober. Vi har derfor laget en oppsummering om Mollekleivs foredrag, for å forstå hva Røde Kors jobber for og hvilke utfordringer de står ovenfor. Håper dere som ikke fikk anledning til å delta på foredraget kan få en smak av Mollekleivs budskap.
Bilde
Mollekleiv startet med å legge vekt på den positive utviklingen siden 1000-års målene ble satt i år 2000 for å bekjempe fattigdom. Verden har vært vitne til at millioner av mennesker er løftet ut av fattigdom. Flere fått rent vann, helsestell har blitt bedre og barnedødeligheten har gått ned. Og kanskje viktigst for en bærekraftig utvikling; flere har fått mulighet til ta utdanning.
 
SYRIA
For inntil 5 år siden gikk antall døde og skadede i krig ned. Men i 2011 brøt det ut dramatiske politiske demonstrasjoner i Midtøsten og Nord-Afrika. Den arabiske våren utviklet seg til å bli en langvarig, blodig konflikt, og den pågående konflikten i Syria startet der.
 
Mollekleiv forteller at han har reist inn og ut av Syria siden konflikten startet, at han har vært vitne til et land der lidelsene og antall drepte stadig øker. Der tretten og en halv million mennesker er helt avhengig av nødhjelp for å overleve. Et land som var befolket av utdannede mennesker som levde sammen på tvers av religioner. Dette landet er i dag i fullstendig konflikt, ikke bare et regimet mot en samlet opposisjon, men mange andre rivaliserende opposisjonsgrupper er ute etter makten.
 
Millioner har flyktet og Nabolandene sliter for kapasiteten er sprengt, denne utviklingen fører til at Syrias tilgrensende land, som har tatt i mot omlag 95% av flyktningene, begynte å stenge grensene. Noe som fører til at flyktningene må reise lengre. I Norge omtalte vi fjoråret som krise, men Mollekleiv spør seg, i sammenligning med nabolandene til Syria, var det kanskje overkommelig.
 
Videre roser han det norske engasjementet. Det legges vekt på viktigheten i at det offentlige og sivile samarbeider for en vellykket integrering. Der det må stilles krav og vises likeverd. Med mål for å skape en tilknytning og tilhørighet slik at menneskene kan ta del i samfunnslivet.
 
Røde Kors sin oppgave i konfliktområder er å være til stede, være tilgjengelig, og ha tilgang på de ulike frontlinjene. Det handler om å skape tillit til at organisasjonen opererer uavhengig, og driver nøytralt humanitært hjelpearbeid for å hjelpe de som trenger det. Derfor vil TV aksjonen i år jobbe for at man skal få hjelpen helt frem dit man tenger det aller mest – i de mest konfliktfulle områdene. Det må forhandles for å komme inn som nøytral, for å å hjelpe sivilbefolkningen. Den Syriske røde halvmåne som er tilstede i Syria jobber på tvers av alle frontlinjer, og det er Røde Kors sitt mandat å stå fast på det humanitære initiativet. Det må i tilfeller forhandles med terrorister for å få inn hjelp til de omringede byene.
 
Klimaendringene skaper også humanitære kriser der flom, orkaner og tørke fører til at mennesker må flykte fra hjemmene sine. Denne migrasjonen som påvirker hele verden, også i vårt land, legger press på et globalt plan for å finne bærekraftige løsninger og strukturer der helse og utdanning står sentralt. Molleklev påpeker at det må satses på kvinnene i de utsatte områdene da kvinnene er avgjørende for utviklingen fordi mange menn er i krig.
 
Den urbane volden
På toppen av dette ser organisasjonen en negativ utvikling av det som kalles urban vold. Spesielt i land som El-Salvador, Honduras og Guatemala, der mennesker rammes av vold, diskriminering og undertrykkelse hver dag. Det finnes store områder hvor loven ikke har betydning, der myndighetene ikke har voldsmonopol. Dette er også en del av tv aksjonen, og det er viktig at disse landene ikke blir glemt selv om det ikke er krig i konvensjonell forstand. For utviklingen av det Molleklev definerer som mega citys øker hvert år, og flere mennesker bor tettere sammen i byer og i mindre grad på bygda. Den største utfordringen i disse landene er ulikheter, og kampen for å minske forskjellene er en viktig strategi for bærekraftutviklingen, og der starter Røde Kors ved å være til stede.
 
Helheten
Røde Kors har gjennom tiden blitt utfordret, og flere har blitt drept i merkede uniformer mens de har jobbet for å hjelpe sivile. Dette poengterer Mollekleiv at ikke bare er et angrep på omkommende og deres nære, men som et angrep på internasjonal humanitærrett. TV aksjonen skal derfor i år stå opp for humaniteten.
 
Men på tross av at hjelpeorganisasjonen er blitt angrepet, og 65 personer har mistet livet i røde kors sin tjeneste, rammer ikke dette tilstrømningen av folk som vil hjelpe. Røde Kors har et økende antall frivillige og mennesker fra ulike fagfelt som ønsker å bruke sin kompetanse til å hjelpe.
 
Det er også verdt å nevne noen tall Mollekleiv legger frem, for å poengtere nyttigheten av bidrag. 35 norske kroner er nok for at et barn får de nødvendige vaksinene for å overleve. 200 kr kan brødfø en familie i en hel måned. Han sier at i en så omfattende og komplisert konflikt, er det viktig å tenke på hvor mye et lite bidrag kan bety for enkelte.  
 
Bidragene i årets TV-aksjon går til Røde Kors sitt arbeid i Syria, Libanon, Sør Sudan, Afghanistan, Myanmar, Somalia, El Salvador, Guatemala og Honduras. I tillegg til å hjelpe og dekke menneskenes fysiske primærbehov jobber de i alle prosjekter med psykososialt arbeid. De vil være tilstede for å gi barn håp.
 
Avslutningsvis får vi se en filmsnutt og i den anledning kommer Mollekleiv med en følelsesladet betraktning – at det er mange som vet at det kan gjøre fryktelig vondt å være sulten, og fryktelig vondt å være skadet, men at redsel er en ubeskrivelig og kanskje den verste følelsen av de alle.

Vi i Studentredaksjonen oppfordrer alle til å delta på årets aksjon. blimed.no/
0 Comments



Leave a Reply.

    Hva skjer på ISH?: Her skriver vi om arrangementer og foredrag på Internasjonale studier med historie.

    Kategorier og Forfattere:

    All
    A. Brobakken
    Asylpolitikk
    B. Røssland
    Christian Borch
    Christine Weima Lager
    Ekskursjon
    E. L. Almås
    Europa
    Flyktninger
    Helge Lurås
    HiL
    Innvandring
    Integrering
    Internasjonal Politikk
    Internasjonalt Lunchseminar
    ISH
    Karrieredag 2016
    Klimaforhandling
    Kosovo
    M. Myro
    Nobelinstituttet
    Norsk Folkehjep
    O. L. Blix
    PRIO
    R. Molvik
    Røde Kors
    R. Sitter
    Studietur
    Tor Håkon Jackson Inderberg
    UD

    Arkiv:

    February 2018
    October 2017
    May 2017
    October 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    November 2015
    October 2015

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Hjem
  • Artikler
  • Gjesteartikler
  • Studentarbeid
  • Om Studentredaksjonen
  • Linjeforeningene
    • Linjeforeningen for Internasjonale studier med historie